Allt här är inte en dans på rosor

Vi har det fantastiskt här men allt är inte en dans på rosor. Vi lever ju lite annorlunda här och då tänker vi inte bara på klimatet och kulturen utan mer lite av detta man gör vardagligt så som tvätta, städa och diska.

Diskmaskin verkar inte vara standard

Disken görs för hand och det kan bli ganska mycket diskande när man är en stor familj som försöker laga mycket mat hemma. Diskmaskin är något som inte verkar vara standard här. Vi har märkt det när vi tittat på många boendealternativ hittills. Så vi handdiskar mer än förr.

Handtvättar i köket

Så har vi tvättningen. Maskinen har förinställda program, man kan inte välja grader och ibland undrar jag om vattnet ens är varmt i maskinen, antagligen inte. Maskinen liksom internet här lever lite mañana style, alltså långsamt. Den centrifugerar i den mest långsammaste stil jag sett, vet inte ens om det är någon ide med att den snurrar runt. Så jag, efter att prova alla olika program, har gett upp och kör handtvätt på alla kläder. Om jag änvänder tvättmaskinen så luktar det inte rent och alla ljusa kläder har alla fläckar kvar även sådana som ska försvinna om man tvättar hemma i maskinen. Men jag tvättar lakan och handukar och kör dem då några gånger så de blir rent för jag tycker det är svårt att tvätta stora lakan förhand i en liten ho. Jag saknar min tvättmaskin hemma, något jag inte trodde jag skulle säga. =)

dans på rosor
Handtvätt i köket

Så jag fyller upp båda diskhoarna med VARMT vatten sedan så handtvättar jag alla kläder. Sedan låter jag de ligga i blöt ett tag och gör samma procedur igen. Det jag dock använder tvättmaskinen till är centrifugering av kläderna då det är svårt att vrida ur så de hinner torka. (vill tillägga att vi är 6 personer så det blir mycket handtvätt).

Ett plus är att jag fläck behandlar mycket mer nu än vad jag tog mig tid till innan. Ibland var det sådant jag kände att jag inte hade tid med och slängde in det i maskinen hemma och hoppades på det bästa.

Dans på rosor med städet – inte direkt

Sedan har vi då städningen. I denna lägenhet finns ingen vanlig mopp. Det är ett kort skaft med en typ av klämma för att klämma fast en skurduk, visst inga problem, det är ju hållbart tänker jag, men har inte lyckas få skurduken att sitta kvar så det slutar med att jag kryper runt och skurar för hand. Den måste vara trasig(?).

Innan jag skurar så sopar vi golvet, dammsuga ur chips ur soffan går inte då vi saknar damsugare. Dessutom finns det ingen toalettborste på toaletten insåg vi. Undrar om det är vanligt här att INTE använda toaborste? Vi har inte hittat någon än heller.

Vi har nästan en ugn

Sedan så är det ”ugnen”. Ja ni ser ju storleken på denna, så laga mat med ugn och bakning är ute ur ekvationen. En gång försökte Jonas göra strips till våra hamburgare, det blev minst 3 ”plåtar”. Så innan alla strips var klar hade maten blivit kall. =) Vi använder den till att rosta bröd. Vi har lite svårt att laga varierande mat, baka eller liknande då köket inte är fullt utrustat för riktig matlagning. Vi skalar morötter med stor köttkniv. (innan vi hittade en skalare och köpte den).

Är det jättar som bor här egentligen

Sedan så har vi handfaten, ingen byggnadsstandard där. Jag får stå på tå för att nästa nå vattenstrålen när jag tvättar ansiktet. Och vattentrycket är väldigt svagt, det tar väldigt lång tid att skölja ur schampo och balsam, tur att jag inte tvättar håret för ofta.

Så allt detta går ju självklart att leva med, och jag skriver allt med glimten i ögat för vi har vant oss, men lite små annorlunda saker vi tar för givet i Sverige inte alltid är standard här. Men det är därför vi är här för att se saker på ett nytt sätt, även tvätten, städningen och interiören.

Tills nästa gång och många handtvättar senare!

Pura vida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0

Din varukorg